Markt voor artificiele intelligentie in de zorgsector is enorm

37445878 - experimental robotic surgery credit:Auteursrecht: gumpapa / 123RF Stockfoto

Artificiele intelligentie in de zorgsector gaat de de komende 20 jaar een markt creëren met een waarde van $147 miljard dollar.

Dit staat in een rapport van Firestone Inventing, een Chinees consultancy bureau dat gespecialiseerd is in de medische sector.

Het rapport beschrijft dat China nu samen met de VS een leidende rol speelt in onderzoek en ontwikkeling van artificiële intelligentie.

Sinds 2015 stimuleert de Chinese overheid het gebruik van Big Data en ontwikkeling van AI in de zorgsector. Afgelopen jaar waren er maar liefst 144 Chinese AI-bedrijven actief in de medische sector.

Dai Tao is directeur van Development Center for Medical Science and Technology in China. Tegen Chinadaily.com zegt hij: “De opkomst van AI is niet meer te stoppen. Artificiële intelligentie wordt al breed toegepast in de gezondheidszorg”.
“Tegenwoordig duurt het maken van een CT-scan slechts 5 seconden. Zonder AI zou het een half uur duren.”

Zhang Jiang, president van investeringsmaatschappij Ping An Ventures zegt, “AI helpt doktoren met het stellen van een diagnose, het is kostenbesparend en verbetert de nauwkeurigheid van de diagnose.”

Belangrijke tech-bedrijven zoals IBM, Google Inc, Microsoft Corp en Alibaba houden zich allemaal al bezig op het terrein van artificiële intelligentie. IBM’s AI assistent Watson wordt o.a. toegepast door medicijnfabrikant Pfizer voor onderzoek naar immuno-oncologische medicijnen.

De Chinese zoekgigant Baidu lanceerde in 2016 haar “Medical Brain”, waarbij AI wordt gebruikt om artsen in China te helpen.

“Slechts 4,8 procent van de stedelijke bevolking gaat naar een dokter wanneer ze ziek worden,” zei Fan Wei, directeur van Baidu’s Big Data Lab.

“Tot 89 procent van de online populatie zoekt op internet naar medische kennis.”  “De vraag en antwoord sectie op zoekmachine Baidu, ontvangt elke dag 10 miljoen medische vragen. Dus de markt voor AI in de zorgsector is enorm.”