Bedienen van een robot is nu veel eenvoudiger gemaakt

Onderzoekers aan de Georgia Tech Universiteit in Atlanta hebben een nieuwe interface ontwikkeld om robots te bedienen.

Bedienen van een robot is met de nieuwe interface veel eenvoudiger, efficiënter en vereist geen lange trainingstijd.

De gebruiker wijst simpelweg ergens naar, klikt op een item en kiest er dan voor om het voorwerp op te laten pakken. De robot doet de rest van het werk.

Tot op heden wordt door robotexperts het “ring en pijl” systeem gebruikt. Deze interface is omslachtig en lastig te beheersen. Het geeft gebruikers wel een hogere mate van controle en flexibiliteit, echter gaat hier de kans op fouten omhoog, zeker in een grotere ruimte.

“In plaats van een reeks rotaties, het verlagen en verhogen met behulp van pijlen, de greep aanpassen en de juiste diepte van het veld instellen, hebben we het proces tot slechts twee klikken verkort”. Dit zei Sonia Chernova, de assistent-professor, die het onderzoek-project heeft geadviseerd.

Het point-en-click formaat bevat geen 3-D mapping. Het geeft alleen de cameraweergave, wat resulteert in een eenvoudigere interface voor de gebruiker. Nadat een persoon op een gebied van een item klikt, analyseert het perceptie-algoritme de geometrie van het object. Het algoritme bepaalt daarna waar de grijper geplaatst moet worden.

Geometrie
“De robot kan de geometrie van vormen analyseren, met inbegrip van aannames over kleine gebieden waar de camera niet kan zien, zoals de achterkant van een fles,” zei Chernova.

“Onze hersenen doen dit op zichzelf – we voorspellen dat de achterkant van de dop van een fles net zo rond is als wat we vooraan kunnen zien.”

“We maken gebruik van het vermogen van de robot om hetzelfde te doen en het mogelijk te maken om eenvoudig de robot te vertellen welk object u wilt laten oppakken.”

“Door de gegevens te analyseren en te raadplegen waar de grijper moet worden geplaatst, verschuift de last van de gebruiker naar het computer-algoritme, wat fouten vermindert. ”

Test
Tijdens een test hebben studenten een taak uitgevoerd met de nieuwe en traditionele interface. De test met de nieuwe interface was 2 minuten sneller dan die met de traditionele interface.

De point-and-click-methode resulteerde ook in ongeveer één fout per taak, in vergelijking tot bijna vier fouten met de ring-en-pijl techniek.

Naast hulprobots thuis, zien de onderzoekers potentiële toepassingen in zoek-en-reddingsoperaties en ruimteverkenning.

De interface is vrijgegeven als open source software en werd 6-9 maart gepresenteerd in Wenen, Oostenrijk, op de Conferentie over Human-Robot Interaction.