BionicWheelBot is een robot die voortbeweegt als een flikflakspin

BionicWheelBot maakt unieke bewegingen naar het model van de flikflakspin
De BionicWheelBot is een robot die voortbeweegt als een flikflakspin en werd in 2008 aan de rand van de Sahara ontdekt door de bionica-expert Prof. Ingo Rechenberg.

Net als andere spinnen kan de flikflakspin rennen, maar hij kan ook vooruit bewegen met een combinatie van salto’s en over de grond rollen. Net als bij de flikflak oefening in de gymnastiek. Sinds de ontdekking ervan heeft prof. Rechenberg gewerkt aan het overbrengen van deze bewegingssequenties naar technologische toepassingen.

De kinematica en het voortbewegingsconcept zijn nu ontwikkeld in samenwerking met het bionische team van Festo.

Om te beginnen met rollen, buigt de BionicWheelBot drie poten, elk links en rechts van zijn lichaam, om een wiel te maken. Twee benen die tijdens het lopen zijn opgeklapt, strekken zich vervolgens uit, duwen de opgerolde spin van de grond en drukken deze tijdens het rollen voortdurend naar voren.

Dit voorkomt dat de BionicWheelBot tot stilstand komt en zorgt ervoor dat deze zichzelf zelfs op ruw terrein vooruit kan bewegen. In de rollende modus is de kunstmatige spin – zoals het natuurlijke rolmodel – veel sneller dan tijdens het lopen. Tegelijkertijd kan de robot zelfs hellingen van maximaal vijf procent bergopwaarts overwinnen.