Een bionische hand die kan zien geeft hoop voor geamputeerden

Bionische hand die kan zien

Een bionische hand die kan zien en reageren in één vloeiende beweging.

Een nieuwe generatie prosthetische ledematen die de drager automatisch in staat stelt om objecten te pakken zonder na te denken – net als een echte hand.

De “hand met ogen”  is ontwikkeld door een team van wetenschappers van de Universiteit van Newcastle. De “hand” is al door een aantal geamputeerden getest en nu werkt het team van Newcastle University samen met NHS Foundation Trust om de ‘hand met ogen’ aan te bieden aan patiënten in het Freeman Hospital van Newcastle.

Onlangs hebben de wetenschappers hun bevindingen gepubliceerd in Journal of Neural Engineering. Dr Kianoush Nazarpour, een senior lector in biomedische techniek aan de Universiteit van Newcastle, legt uit:

“Prosthetische ledematen zijn in de afgelopen 100 jaar erg veranderd – het ontwerp is veel beter geworden en de materialen zijn lichter en duurzamer, maar ze werken nog steeds op dezelfde manier.”

“Met behulp van computervisie hebben we een bionische hand ontwikkeld die automatisch kan reageren – in feite, net als een echte hand, kan de gebruiker een kop of een koekje oppakken, met niets meer dan een snelle blik in de goede richting.”

“Responsiviteit is een van de belangrijkste belemmeringen voor kunstmatige ledematen geweest. Voor veel geamputeerden is het referentiepunt hun gezonde arm of been, een prothese is dan in vergelijking langzaam en onhandig.”

“Nu, voor de eerste keer, hebben we een ‘intuïtieve’ hand ontwikkeld die kan reageren zonder te denken. ”

Huidige prothese handen worden gecontroleerd via myo-elektrische signalen – dat is de elektrische activiteit van de spieren die zijn opgenomen op het huidoppervlak van de stomp.

Het beheersen van die signalen, zegt dr. Nazarpour, neemt veel tijd in beslag. Met behulp van neurale netwerken – de basis voor kunstmatige intelligentie – liet de computer talrijke objectbeelden zien en leerde het om de ‘grip’ die nodig was voor verschillende objecten te herkennen.

Lees verder op de website van Newcastle University