Bionische hand lijkt op hand van Star Wars Luke Skywalker

Onderzoekers van Georgia Tech hebben een prothesehand ontwikkeld, geïnspireerd op de bionische hand die in de film Star Wars gebruikt werd door Luke Skywalker. Wat deze “hand” onderscheidt van andere protheses is de hoeveelheid handigheid die het biedt. Gebruikers van de hand kunnen individuele vingers naar believen verplaatsen.

Jason Barnes is één van die gebruikers. Bij Jason was in 2012 een deel van zijn arm geamputeerd. Hij werkt samen met de onderzoekers van Georgia Tech en kan nu voor de eerste keer piano spelen sinds hij een deel van zijn arm verloor.

De meeste beschikbare prothesen gebruiken elektromyogram (EMG) -sensoren om de spierbeweging van handen en vingers te vertalen daar waar de ledemaat werd verwijderd. De EMG sensoren zijn echter vrij beperkt in wat ze kunnen doen. Ze zijn bovendien niet erg nauwkeurig”, zei Gil Weinberg, de professor die het project leidde, in een verklaring.

“Ze kunnen een spierbeweging detecteren, maar het signaal is te luidruchtig om te concluderen met welke vinger de persoon wil bewegen.” Dus nam het team hun prothese een stap verder en werd er een ultrasone sonde aan bevestigd.

Net zoals artsen echografiemachines kunnen gebruiken om een ​​foetus in een baarmoeder te bekijken, kan de sonde zien welke spieren in de arm van een geamputeerde bewegen. Algoritmen kunnen dat vervolgens vertalen in individuele vingerbewegingen. “Door deze nieuwe technologie te gebruiken, kan de arm detecteren welke vingers een geamputeerde wil verplaatsen, zelfs als ze geen vingers hebben”, zei Weinberg.

Er zijn een aantal groepen bezig met het verbeteren van protheses en proberen ze meer levensecht te maken. Sommige van die inspanningen omvatten het introduceren van tactiele feedback om gebruikers te laten weten waar hun prothese is zonder te moeten kijken en om prothesen de mogelijkheid te geven om te zien wat ze moeten begrijpen.

DARPA heeft zelfs een geavanceerde prothese met de naam LUKE, ook deze is geïnspireerd door Skywalker. Dit is niet de eerste prothese die door het Georgia Tech-team voor Barnes is gebouwd. In 2014 gaven ze hem een ​​arm waarmee hij kon drummen. Het had zelfs een tweede drumstick die bewoog op basis van de muziek die gespeeld werd en die sneller kon spelen dan elke menselijke drummer.

Over zijn tweede, behendige prothese zei Barnes: “Het is verbluffend, deze nieuwe arm stelt me ​​in staat om te doen wat ik wil, on the fly, zonder van modus te veranderen of op een knop te drukken, ik had nooit gedacht dat we in staat zouden zijn om dit te doen.”