Concept model van een autonome robot tractor

“De noodzaak voor een robot tractor bestaat omdat het in sommige delen van de wereld steeds moeilijker wordt om geschoolde arbeidskrachten te vinden welke vele uren op grote boerderijen kunnen werken”, zegt Dan Stuart van Case IH, een bedrijf welke landbouwoplossingen en -diensten ontwikkelt.

Aansturing via tablet-pc
De robot tractor wordt gecontroleerd en aangestuurd via een PC of tablet-computer met een volledig interactieve interface.  Via een display kun je de voortgang van de tractor volgen, via een ander display kun je de robot-tractor monitoren en de belangrijkste machine-parameters zoals bijvoorbeeld motortoerental, brandstof niveau en zaaivolume monitoren of wijzigen.

Veiligheid
Case IH heeft samengewerkt met technologie provider ASI om een veiligheidspakket te ontwikkelen.
Met behulp van de nieuwste infrarood, metaaldetectie, radar, laser en video-technologie kan zowel de veiligheid van derden als een probleemloze werking van de Robot-tractor worden gegarandeerd.

Automatisch of handmatige stop
Indien er een object in het pad van de robot-trekker loopt of staat wordt dit gedetecteerd en zal de tractor stoppen. Er verschijnt een waarschuwing op het controledisplay van de operator/bestuurder met een keuze van de wijze waarop de tractor moet reageren.

– wachten op menselijke tussenkomst.
– rondom het obstakel rijden.
– in het geval dat het bv een stro-baal is, gewoon doorrijden.

Mocht er bijvoorbeeld een andere machine het pad kruisen dan zal de robot-tractor tot stilstand komen en pas verder rijden zodra de weg weer vrij is. Elk verlies van GPS signaal zorgt ervoor dat het voertuig automatisch stopt. Er is ook een handmatige stop op het controlepaneel.