Eetbare robot niet geschikt voor vegetariers

Gelatine actuators voor een eetbare robot
Actuators gemaakt van gelatine. Credit: arXiv:1703.01423 [cs.RO]

Onderzoekers van de Technische Universiteit van Lausanne in Zwitzerland hebben een actuator ontwikkeld die is gemaakt van gelatine. De ontwikkelde techniek maakt de ontwikkeling van een eetbare robot niet ondenkbaar.

Gelatine robots met hun gelatine ledematen zijn het resultaat van research naar zachte robotica waarin kneedbaar materiaal kan worden gebruikt in plaats van vaste bestanddelen, zoals metaal.

In een interview met Techcrunch zegt Dario Floreano, de directeur van het Laboratorium voor Intelligent Systems van de school, dat het werk was ontstaan door de uitdaging om iets nieuws te maken en niet zozeer om een specifieke functionaliteit te creëren.

“Een jaar geleden kwam de student Jun Shintake naar me toe en zei: ‘we maken allemaal van deze bio-geïnspireerde robots, maar biologische systemen worden gegeten en onze systemen niet.'”

Medicatie
Floreano geeft een aantal potentiële toepassingen voor eetbare robots. Zo kan een eetbare robot als voedsel dienen en zich naar warme of koude locaties voortbewegen. Eetbare robots kunnen naar het te voeden dier of mens lopen.
Ze kunnen dienen om mensen of dieren van medicatie te voorzien wanneer ze gegeten worden.

Reddingsrobot
De eetbare robot kan ook worden gebruikt als een reddingsrobot met een tracking module.
De tracking module zorgt ervoor dat reddingswerkers de locatie van de overlevende kunnen bepalen. Wanneer de reddingsrobot een overlevende heeft gevonden op een moeilijk bereikbare plaats kan de robot tegelijkertijd als voedsel dienen.