Autonome robot-vrachtwagen maakt chauffeur overbodig

einride t-pod robot-vrachtwagen
T-Pod credit: Einride

Onlangs heeft het Zweedse bedrijf Einride de T-Pod robot-vrachtwagen geïntroduceerd. De volledig autonome vrachtwagen maakt een chauffeur overbodig.

De T-Pod is elektrisch aangedreven en kan naast autonome modus ook met afstandbediening bestuurd worden. Zodra de truck van de snelweg gaat kan een menselijke chauffeur de bediening overnemen.

15 pallets kan de truck vervoeren over een afstand van 200 kilometer. Met een lengte van 7 meter is de T-Pod wel wat kleiner dan de meeste traditionele vrachtwagens. Ook het totale gewicht inclusief lading is met 20 ton lager dan dat van de gemiddelde traditionele truck.

Bij traditionele vrachtwagens is de chauffeur niet aan het werk als een vrachtwagen geladen of gelost wordt. Aangezien de T-Pod op afstand bestuurd wordt kan een chauffeur tijdens het laden of lossen een andere T-Pod besturen.

Einride hoopt een vloot van 200 voertuigen in actieve dienst te hebben in 2020.
Het plan is om te beginnen met het testen met internationale distributie en het ontwikkelen van een infrastructuur van oplaadstations zodat de actieradius uitgebreid kan worden en de truck ingezet kan worden op langere routes.

Overigens is de T-Pod niet de enigste robot-vrachtwagen.
Uber heeft in 2016 autonome truck ontwikkelaar Otto overgenomen.
Ook Volvo, Daimler en Google werken aan een autonome robot-truck.

bron: techcrunch