Enorme toename verwacht van mobiele robots in logistieke centra

mobiele robots in logistieke centra
Auteursrecht: tiero / 123RF Stockfoto

Ondanks dat de markt in 2017 “slechts” $300 miljoen waard is, wordt er een sterke groei voorspeld voor geautomatiseerde geleide voertuigen (AGV’s) en autonome mobiele robots (AMR’s) die worden gebruikt in logistieke toepassingen.

In de komende vijf jaar zal die groei een vertienvoudiging laten zien en in 2022 zal deze markt de 3 miljard dollar overschrijden. Dit stelt een nieuw rapport van Interact Analysis.

In het rapport staat dat tegen het einde van 2022 naar verwachting meer dan 400.000 mobiele robots zullen worden geïnstalleerd.

Hoewel AGV’s al lang in productieomgevingen worden gebruikt om de kosten te verlagen en de efficiëntie te verbeteren, zijn logistieke en fulfilmentcentra een relatief nieuwe kans.

De toename van e-commerce, omnichannel-detailhandel en de vraag van klanten naar snellere en goedkopere levering dwingen logistieke dienstverleners naar automatisering om de druk te verlichten.

Deze eisen worden nog verergerd door een tekort aan beschikbare arbeidskrachten. Tel daar bij op de tijd die nodig is om nieuwe werknemers op te leiden en de loonkosten te verhogen.

Al deze factoren samen drijven de ROI voor mobiele robots op en verkorten de terugverdientijd in sommige gevallen tot minder dan een jaar.

Investeringen stromen naar nieuwe robottoepassingen
Gezien deze onderliggende macrodrivers en de enorme groeiprognose voor de toekomst, is het niet verrassend dat er steeds meer geld wordt geïnvesteerd in het groeiende aantal mobiele robotleveranciers.

Zowel Fetch Robotics als Locus Robotics hebben de afgelopen maanden $25 miljoen opgehaald. Verschillende mobiele robotbedrijven zijn ontstaan sinds de overname van Kiva Systems door Amazon in 2012, en het daaropvolgende technologische vacuüm dat het gevolg was.

Veel van de bedrijven – vrijwel allemaal uit Azië – zijn naar de markt gegaan met een soortgelijk product en een vergelijkbare oplossing als Kiva. “Hoewel ze het eerste succes zien en we inderdaad een substantiële groei voorspellen in de komende paar jaar, is onze inschatting dat deze groei van korte duur kan zijn en dat andere benaderingen ze zullen overtreffen.”

Mobiele robots creëren bijna $ 7 miljard aan arbeidsbesparingen in de komende vijf jaar
De inzet van dergelijke robots zal naar verwachting de logistieke sector in 2022 meer dan $ 4 miljard aan directe arbeidskosten besparen, zelfs nadat de extra kosten van de robots en bijbehorende infrastructuur zijn afgetrokken.

Bijna $ 7 miljard in totaal zal volgens het rapport de komende vijf jaar worden bespaard. Ervan uitgaande dat tegen het einde van 2022 meer dan 400.000 mobiele robots operationeel zijn, kan een vergelijkbaar aantal menselijke taken/banen uit de logistieke sector worden geëlimineerd, wat leidt tot een jaarlijkse besparing van meer dan $ 4 miljard.

Dit artikel bevat slechts een deel van de informatie uit het rapport Mobile Robots – 2018 van Interact Analysis.