Exoskelet van Roam Robotics ondersteund skiërs en snowboarders

Exoskelet van Roam Robotics
credit:Roam Robotics

Het Amerikaanse Roam Robotics gaat een exoskelet verkopen dat o.a. skieërs en snowboarders kan helpen om beter en langer te skiën. Het exoskelet moet ongeveer $2500 gaan kosten en zal ook te huur zijn bij diverse ski-resorts in de VS.

Met het exoskelet kun je zonder enige training langer skiën zonder moe te worden.

Werking
De manier waarop het exoskelet van Roam Robotics werkt, is eenvoudig. Het is in wezen een schokdemper die een deel van het werk doet dat je anders met je spieren zou doen.

Terwijl je je knieën buigt, wordt er onder druk lucht in de nylon luchtzak gepompt, die zich daarna uitzet om tegenkracht te bieden tussen de skischoen waarop het exoskelet is bevestigd en je spier aan het andere uiteinde.

Met sensoren kan het exoskelet zelfstandig zijn werk doen, geleidelijk aan leren hoe je skiet en op het juiste moment de juiste hoeveelheid hulp bieden.

In totaal weegt het huidige systeem 9 kilogram inclusief de rugzak die de batterijen en het pneumatische systeem bevat.

Een Android / IOS APP – regelt het koppelniveau, selecteert de modus (autonoom of handmatig), en geeft de prestatiemetingen weer.

roam exoskelet app
Roam exoskelet App.     credit: Roam Robotics

Conclusie
Je spieren hoeven dus minder werk te doen. Voor oudere mensen zal het systeem ze helpen beter te skiën, zelfs als hun kracht en uithoudingsvermogen beperkt zijn. Jongere skiërs kunnen sneller en agressiever de hellingen af.

Beschikbaarheid
Het Roam Robotics exoskelet wordt naar verwacht beschikbaar in de Verenigde Staten rond januari 2019.