FESTO showt vliegende robot die beweegt als een vleermuis

FESTO showt vliegende robot die beweegt als een vleermuis. Automatiseringbedrijf Festo werkt al vele jaren samen met universiteiten, instituten en ontwikkelingsbedrijven aan het ontwikkelen van onderzoeksobjecten gebaseerd op principes afgeleid van de natuur.

Voor haar robot met de naam Bionic Flying Fox hebben de ontwikkelaars hun aandacht gericht op de fruitvleermuis, ook wel bekend als de vliegende vos. Ondanks zijn spanwijdte van 2,28 meter kan dit ultralichte vliegobject draaien met kleine kromtestralen.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de ingewikkelde kinematica op basis van het schaarprincipe. De secundaire vleugel wordt ingetrokken tijdens de opgaande slag en wordt opnieuw uitgevouwen voor de krachtige neerwaartse slag.

Om de Bionic Flying Fox in staat te stellen gedeeltelijk autonoom binnen een gedefinieerde ruimte te laten vliegen, communiceert de robot met een bewegingsvolgsysteem dat de positie voortdurend vastlegt. Tegelijkertijd plant het systeem de vliegroutes en geeft het de nodige stuuropdrachten. Start en landing worden uitgevoerd door een menselijke operator.

De Bionic Flying Fox maakt deel uit van een bundel van projecten die het bedrijf tijdens de industrie handelsbeurs Hannover Messe 2018 Van 23 tot 27 april 2018 toont.  Future and Bionic Concepts en verdere productinnovaties voor fabriek- en procesautomatisering in de hoofdcabine in hal 15, stand D11.