Japans robotskelet voor rehabilitatie nu ook in de VS

HAL robotskelet
foto credit: Brooks Rehabillitation / Cyberdyne

De Japanse robotfabrikant Cyberdyne, maker van het HAL robotskelet, heeft een samenwerking met Brooks Rehabilitation aangekondigd. Brooks Rehabilitation is een marktleider in revalidatie in de VS.

HAL wat een afkorting is voor Hybrid Assistive Limb, wordt in Japan gebruikt voor rehabilitatie van patiënten met cerebrale, neurologische en spieraandoeningen, waaronder dwarslaesie en cerebrale embolie.

Het HAL robotskelet is ’s werelds eerste geavanceerde robotbehandelingsapparaat waarvan is aangetoond dat het bij gebruik, het vermogen om te lopen bij patiënten verbetert. Het robotskelet is goedgekeurd door de FDA, het agentschap dat voedsel en medicijnen controleert in de VS.

Patiënten met ruggenmergletsel hebben nu toegang tot HAL in het Brooks Cybernic Treatment Center in Jacksonville. Het behandelcentrum is momenteel de enige vestiging in de VS die deze innovatieve behandeling aanbiedt.

“We hebben al de resultaten gezien van verbeterde mobiliteit en het vermogen om te lopen bij patiënten met ruggenmergletsel (SCI) op verschillende internationale locaties die deze technologie leveren,” zei Dr. Geneva Tonuzi, medisch directeur van het Brooks Cybernic Treatment Center.

“We zijn zeer verheugd om eindelijk deze unieke technologie beschikbaar te hebben bij Brooks Rehabilitation, omdat dit de deur opent naar meer onderzoek- en behandelingsmethoden bij het bevorderen van de behandeling van ruggenmergletsel.”

 

Hoe het werkt:

  • Sensoren hechten zich aan de onderste ledematen van de patiënt.
  • Wanneer de patiënt van plan is te bewegen, ontvangen de spieren zenuwsignalen van de hersenen en worden zwakke bio-elektrische signalen op het huidoppervlak gedetecteerd.
  • HAL maakt gebruik van sensoren om deze signalen te detecteren en helpt bij gewenste bewegingen, terwijl het ook de sterkte en stabiliteit verbetert.
  • Actief gebruik van neurale paden voor vrijwillige beweging met fysieke feedback naar de hersenen leidt tot een verbeterd vermogen van de patiënt om zelfstandig te lopen.

HAL is een creatie van Dr. Yoshiyuki Sankai, President en CEO van Cyberdyne, Inc. en Professor aan de Universiteit van Tsukuba, Japan.

“Het dragen van HAL leidt tot een samensmelting van mens, robot en informatiesystemen,” zei Dr. Sankai. “Ik ben blij dat Cybernic Technology nu ten goede zal komen aan patiënten in de Verenigde Staten, waardoor hun loopvermogen verbetert en andere functionele en fysiologische voordelen worden behaald.”

De VS is na Japan niet het eerste land waar het HAL robotskelet wordt gebruikt. Sinds 2013 wordt het HAL robotskelet al gebruikt voor behandelingen in Duitsland.