Huisdier robots positief voor dementerende mensen

Huisdier robots positief voor dementerende mensen
credit : PARO Robots USA

Huisdier robots positief voor dementerende mensen.

Het gebruik van huisdier robots bij de zorg van dementerende mensen heeft een bescheiden maar significant voordeel. Dit blijkt uit een studie welke is gepubliceerd in The Journal of American Medical Directors Association.

 

Onderzoek door Griffith University in Australië toont aan dat gebruik van het robot-zeehondje Paro bij dementerende mensen, positieve effecten kan hebben. Enkele van die positieve effecten zijn verminderde angst en verminderde neiging om te dwalen.

De studie volgt op eerder onderzoek door professor Wendy Moyle en haar team bij Griffith’s Menzies Health Institute Queensland. Het is de grootste studie ooit die met behulp van sociale robots is uitgevoerd. Aan het onderzoek namen 415 dementerende zestig-plussers deel.

Paro
Uitgevonden door Japanse ingenieurs en commercieel gebruikt in verschillende landen, kan Paro op aanraking, temperatuur en stem reageren en hij kan zelfs zijn naam leren kennen. Paro wordt gebruikt voor robot-huisdiertherapie in situaties waar levende dieren niet langer mogelijk zijn. Paro kost ongeveer €8000.

Het onderzoek
Willekeurig mochten de deelnemers gedurende 10 weken, 3 keer per week, 15 minuten lang knuffelen met het pluche robot-dier. een andere keer werd er geknuffeld met de robotfuncties van het “dier” uitgeschakeld en op een ander moment kreeg men de gewone reguliere facilitaire zorg zonder knuffelrobot.

Onderzoekers maakten video opnamen van de deelnemers aan het onderzoek tijdens en na de testperiode van 10 weken.  Het videomateriaal werd gebruikt om veranderingen in de mate van betrokkenheid met het robot-dier, de stemming, de emoties en de agitatie te beoordelen.

“We vonden dat de deelnemers aanzienlijk meer verbaal en visueel betrokken waren bij de Paro met robotfuncties  dan die in de groep van Paro zonder robotfuncties, wat suggereert dat de robotica een positief effect heeft”, aldus professor Moyle.

Conclusie
Professor Moyle zegt dat de studie-bevindingen de effectiviteit van Paro ondersteunen, maar als er beperkte middelen beschikbaar zijn kan een zacht speelgoed-dier ook effectief worden gebruikt bij een persoon met dementie.

Professor Moyle benadrukt dat een robotdier, zoals Paro, niet gebruikt moet worden zodat een medewerker minder tijd besteed aan de patiënt, maar wel tijdens die onvermijdelijke periodes wanneer het personeel met iets anders bezig is of wanneer het individu voordeel kan hebben van comfort en stimulatie.

“Personeel moet volledig begrijpen hoe de Paro en zijn technologie worden gebruikt, voordat het effectief kan worden gebruikt bij mensen met dementie.”