Industriele robots kwetsbaar voor aanval door hackers

Robots met zwakke netwerkbeveiliging zijn een makkelijk doelwit voor hackers.

Een reeks tests uitgevoerd door Politecnico di Milano en cybersecurity firma Trend Micro heeft aangetoond dat Industriële robots kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.
Getest werden ondermeer robots van ABB, Fanuc, Mitsubishi, Kawasaki en Yaskawa.

Fabrieksrobots hebben zwakke netwerkbeveiliging. Sommige systemen gebruikten eenvoudige gebruikersnamen en wachtwoorden die niet kunnen worden gewijzigd, terwijl anderen niet eens een wachtwoord nodig hadden.

Volgens het onderzoeksrapport van het bedrijf hebben de robots ook een slechte softwarebescherming en sommigen draaien met verouderde software.

Het team vond tienduizenden robots met IP-adressen die publiek zijn, waardoor het risico op aanvallen van hackers groter wordt.

Industriële robots zijn geprogrammeerd om extreem nauwkeurige bewegingen te maken. Een kleine afwijking kan al catastrofale defecten veroorzaken. Als een hacker de machine saboteert kan dat tot behoorlijke financiële schade leiden.

Trend Micro concludeert:

Met onze veiligheidsbeoordeling kunnen we tot de conclusie komen dat robotspecifieke aanvallen binnen het bereik van de mogelijkheid liggen en als zodanig serieus moeten worden genomen door bedrijven waar de robots werken, waaronder sommige in kritische sectoren.

Het bedrijf beveelt bedrijven aan om industriële robot cyberveiligheidsnormen op te stellen voordat automatisering elke fabriek overneemt.