Canadees bedrijf introduceert Inspectierobot voor hoogspanningskabels

Hydro-Québec kondigt een nieuwe mijlpaal aan in de ontwikkeling van een inspectierobot voor hoogspanningskabels. Het Canadese energiebedrijf heeft een functioneel prototype van zijn nieuwe robotplatform, de LineRanger onthuld.

De robot, ontwikkeld door Hydro-Québec’s onderzoeksinstituut (IREQ) in Varennes, is een nieuwe technologische oplossing voor de efficiënte inspectie van geleider bundels op hoogspanningsverbindingen.

Ongeveer de helft van het Hydro-Québec transmissiesysteem bestaat uit lijnen die zijn samengesteld uit geleider bundels. Dit type lijn wordt ook veel gebruikt over de hele wereld. Geleider bundels bieden speciale uitdagingen voor een robot.

Dankzij een revolutionair ingebouwd mechanisme kan de LineRanger obstakels snel en gemakkelijk overwinnen, voor een snellere en eenvoudigere inspectie van dit type lijn. “Wat de LineRanger echt onderscheidt, is dat hij eenvoudig te bedienen is voor buitendienstmedewerkers, er is geen gespecialiseerd team nodig”, zegt Serge Montambault, Manager – Expertise – Robotic Inspection and Maintenance bij Hydro-Québec.

De LineRanger heeft een gebruiksvriendelijke interface en kan eenvoudig op een lijn worden ingesteld, waardoor deze ideaal is voor grootschalige implementatie. Uiteindelijk kan de LineRanger ongeveer 20 km lijn per dag inspecteren, zonder de transmissie te hinderen, omdat hij op actieve leidingen kan werken.