Intelligente Sociale robot Fribo luistert naar wat er in jouw leven omgaat

Onderzoekers aan de KAIST Universiteit in Zuid Korea hebben een sociale robot ontwikkeld die geluiden leert herkennen. Fribo is een slimme sociale robot die luistert naar geluiden en dingen die in jouw huis geluid maken.

Fribo herkent geluiden van apparaten zoals een draaiende motor van een stofzuiger, een draaiende wasmachine, geluiden van bijvoorbeeld specifieke kamerdeuren of een koelkastdeur die opent of sluit.

Samen met jouw hulp kan Fribo leren wat nieuwe geluiden betekenen. De robot heeft een ultrasone sensor die wordt gebruikt om te detecteren of jij in de kamer bent of niet. Sensoren zijn er ook voor het meten van temperatuur, vochtigheid en omgevingslicht.

Sociaal Netwerk
Fribo is best wel uniek want je kan hem informatie met andere Fribos laten delen. Zo kun je vrienden of een groep vrienden, die ook een Fribo hebben, laten weten wat je allemaal aan het doen bent.

Stel bijvoorbeeld dat een vriend een koelkast heeft geopend. Fribo zal anoniem naar je vrienden communiceren door te zeggen: “O, iemand heeft net de deur van de koelkast geopend. Ik vraag me af welk voedsel je vriend gaat eten.

Primaire functie
“De primaire functie van Fribo is om de dagelijkse activiteiten te delen en hiermee het geïsoleerde gevoel en eenzaamheid te verminderen welke je ervaart als je alleen thuis woont”, zeggen de onderzoekers van het project.

Beschikbaarheid
Wanneer en of de sociale robot op de markt komt is niet duidelijk. De onderzoekers merken op dat de studie werd uitgevoerd in Korea en ze niet helemaal zeker zijn of Fribo ook succesvol zal zijn in andere culturen. Daarom gaan de onderzoekers Fribo nog zeker een jaar testen en uitproberen met familie- en vriendengroepen.