iotaMotion krijgt een investering van $2 miljoen voor chirurgische robot voor gehoorimplantaten

iotaMotion krijgt een investering van $2 miljoen

Medische Startup IotaMotion krijgt een investering van $2 miljoen voor de ontwikkeling van een nieuw robotsysteem voor het implanteren van cochleaire gehoor-implantaten.

Cochleaire gehoor-implantaten zetten geluid om in elektrische pulsen die de gehoorzenuw in de cochlea (slakkenhuis) stimuleren. Met een cochleair implantaat kunnen personen die geen of nog maar een beperkt rest-gehoor bezitten in beperkte mate (weer) klanken, geluiden en spraak waarnemen.

Met de door het bedrijf ontwikkelde IOTA-Soft technologie kunnen chirurgen implantaat-elektrodes inbrengen met de precisie die we gewend zijn van robots.

De gecontroleerde inbreng zorgt voor minder variaties in de chirurgische resultaten, en helpt beschermen tegen beschadiging van weefsel welke bij handmatige inbreng kunnen ontstaan.

Dit is vooral kritisch bij het werken met hybride gehooroplossingen waar de patiënt de resterende gehoorcapaciteit heeft behouden.

Ons doel is toestellen te ontwikkelen die toegang tot cochleaire implantaatchirurgie openstellen voor een breder publiek van zowel chirurgen als patiënten,” aldus Marlan Hansen, medeoprichter van iotaMotion.

Het bedrijf IotaMotion is in 2015 ontstaan uit een spin-off van de Universiteit van Iowa. de oprichters zijn Drs. Chris Kaufmann en Marlan Hansen.