Japan kiest voor robotisering in plaats van immigratie

Japan kiest voor robotisering
Kanazawa, Japan - mei 12, 2017 : Softbank’s Pepper robot Auteursrecht: pboonrit / 123RF Stockfoto

Japan kiest voor robotisering in plaats van immigratie.

Door het krimpen van de werkende bevolking ontstaat er een gebrek aan arbeidskrachten in elk segment van de maatschappij. Japan kent net als Europa een vergrijzing van haar bevolking.

Europa wil dit probleem oplossen met immigratie. Japan kiest liever voor robotisering.

 

De beroepsbevolking van Japan heeft in 1995 een piek van 87 miljoen bereikt en is sindsdien steeds omlaag gegaan. De Japanse regering verwacht een daling tot 45 miljoen werkende mensen in 2065.

“Er is bij bedrijven weinig behoefte naar immigratie. In plaats van migranten zien ze liever meer robots en AI. Een kleine producent wijst erop dat immigratie de homogene samenleving van Japan zou aantasten. Hij zou liever een paar robots nemen als hij ze kon veroorloven maar wacht nog tot de prijs naar beneden komt.” zegt burgemeester van de stad Osaka in een interview met Bloomberg.

Door strenge immigratiewetten heeft Japan in vergelijking met Europa een immigratiepercentage van 0%. In de afwezigheid van grootschalige immigratie, is de enige levensvatbare oplossing voor veel Japanse industrieën om geld te investeren in robots en informatietechnologie.

Japan is op dit moment de grootste speler in de robotica markt. Japan verwacht voor de robotica-sector een omzet van 70 miljard dollar in 2025.