Kleding en juwelen die van vorm of positie veranderen

Kleding en juwelen die van vorm of positie veranderen? Het is de toekomst die nu al met behulp van robots wordt ontwikkeld aan de MIT universiteit in Boston.

 

KINO, is een nieuw robot-project van een team van onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology. de robots van KINO kunnen over de stof van kleding bewegen. Ze kunnen bestuurd worden met een mobiele telefoon maar ook automatisch reageren op hun omgeving.

Hoe werkt KINO?
De stof van een kledingstuk zit geklemd tussen twee rollen. Een rol aan de buitenkant en een rol aan de binnenkant, vastgehouden met magneten. Eén van de rollen is gemotoriseerd, waardoor het de andere rol kan voortduwen en de robot in staat stelt te bewegen.

KINO robot juwelen stof rollen
Stof die tussen 2 rollen geklemd zit Credit: MIT Medialab  Jimmy Day

“Het is onze visie dat deze robots in de toekomst veel kleiner zullen worden en zodoende naadloos kunnen worden geïntegreerd in bestaande lichaamsversieringen.” zegt Cindy Hsin-Liu Kao die het project leidt.

Enkele toepassingen:

Patroon Verandering

Patroon verandering credit MIT Medialab
Patroon verandering credit: MIT Medialab  Jimmy Day

Vorm Verandering

Vorm verandering KINO MIT
Vorm verandering credit: KINO MITLAB Jimmy Day

Klimaat Gevoelig
De robots kunnen kleding actief aanpassen op basis van de klimaat- of comfortbehoeften van de drager. “We hebben een jas gecreëerd  waarvan elk touwtje van de kap aan een robot is verbonden” zegt Kao. Bij het detecteren van een toename van de temperatuur, bewegen de robots naar beneden om de kap te ontvouwen.

Klimaat gevoelige KINO Robot kleding
Klimaat gevoelige KINO Robot kleding credit: MITLAB Jimmy Day

Patroon Graveren
Bij het verplaatsen kunnen de apparaten etsen in specifieke stoffen en zodoende patronen “tekenen”. Op stoffen zoals fluweel kunnen de robots zichtbare sporen achterlaten tijdens de beweging. De sporen zijn tijdelijk en daarom kunnen er steeds nieuwe patronen worden gegenereerd.

Patroon Etsen KINO
Patroon Etsen KINO credit MITLAB Cindy Kao