Kubusvormige Astrobee robots assisteren astronauten in ruimtestation

De Amerikaanse ruimtevaart organisatie NASA heeft kubusvormige Astrobee robots ontwikkeld die de bemanning in het ruimtestation ISS met diverse opdrachten moeten gaan helpen.

De Astrobee-robots zweven als een “bij” rond het ruimtestation en helpen de bemanning met routinetaken zoals onderhoud, inventaris bijhouden en deelnemen aan experimenten.

De Astrobee is ontwikkeld en gebouwd in het Ames Research Center van NASA. De robots worden aangedreven door fans en uitgerust met een aantal camera’s en sensoren. De Astrobees werden getest in een speciaal laboratorium dat het interieur van het ISS nabootst.

Astrobee klauw
Astrobees hebben een robotarm met een krachtige klauw die kan worden bevestigd voor het behandelen van vracht of experimenten.

NASA ontwikkelt al langer robots maar begint nog maar net met het toelaten van robots om eenvoudige taken uit te voeren. Dankzij de robots hebben astronauten meer tijd over voor ander werk, aldus NASA.

Astrobee
De vliegende robots worden aangedreven door fans. Ze kunnen in elke richting bewegen en over elke willekeurige as draaien. (Credit: NASA)