Lely Robotics Foam, het veilige reinigingsmiddel voor melkrobots en robotruimtes

Lely Robotics Foam
credit:Lely

Een schone omgeving zorgt voor meer rust in de stal en draagt bij aan diergezondheid en het werkplezier. Daarom ontwikkelde Lely Robotics Foam. Een veilig reinigingsmiddel, speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van vuil op de Astronaut.

 

Hygiëne speelt een belangrijke rol op het melkveebedrijf. Het is van invloed op de diergezondheid, melkkwaliteit en op de werking en levensduur van de machines. Daarnaast draagt een schone omgeving bij aan rust in de stal en werkt een schone robot fijner voor zowel veehouder als monteur.

Elke vervuiling vraagt echter om zijn eigen aanpak. Vuil van een dierlijke of plantaardige oorsprong – vetten, suikers, eiwitten – verdwijnt niet door reiniging met water alleen. Ook is de reiniging afhankelijk van de oppervlakte waaraan het vuil zich hecht. Daarom ontwikkelde Lely Robotics Foam. Een veilig reinigingsmiddel, speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van vuil op de Astronaut.

Robotics Foam kan worden toegepast op de hele robot en robotruimte. Door de lange hechting van het schuim weekt het vuil goed los en spoelt er gemakkelijk vanaf. Het voordeel is dan ook het gemak en effectiviteit: inschuimen, inweken en afspoelen. Handig voor die hardnekkige vliegenuitwerpselen: “Je schuimt alles in en ziet het er zo vanaf glijden!”, vertelt veehouder H. Ottevanger. Daarnaast is het product zo veilig dat het zelfs te gebruiken is voor het schoonmaken van trekkers of auto’s. Met één product kunnen alle machines op het bedrijf worden gereinigd. Zeker in combinatie met de Lely Foam Unit is dit erg makkelijk en eenvoudig.

De Foam Unit is een lagedruk-reinigingsmachine, die aangesloten wordt op de gewone waterkraan. Het schuim wordt in een bredere slurf verspreid, waardoor een mooie dunne laag schuim op het oppervlakte wordt gevormd. De schuimkop van de Foam Unit is gemaakt van sterk materiaal dat tegen een stootje kan.

Maar belangrijker is dat het de melkrobot écht schoon maakt. Bas van Zanten monteur bij Lely Center Delta geeft aan welk verschil te zien is bij boeren die geen foam gebruiken. “Vaak merk je dan dat er gebruik wordt gemaakt van de hogedrukspuit en daar worden wij monteurs niet vrolijk van.” Door de hoge druk komt het water namelijk op plekken in de robot waar het schade kan aanrichten. “Deze klanten hebben soms last van storingen” vertelt Bas. Hij adviseert om voor de hardnekkige plekken een borstel te gebruiken, maar geen hogedrukspuit. En natuurlijk de Robotics Foam voor een écht schone robot!

Bron: Lely