Markt voor Agrarische Robots gaat enorm groeien.

Aardbeien teelt ideaal voor Agrarische Robots
42020068 - industrial growth of strawberries in a dutch greenhouse Auteursrecht: mediagram / 123RF Stockfoto

Markt voor Agrarische Robots gaat enorm groeien.

Volgens een rapport van marktonderzoeker Report Buyer zal de markt voor Agrarische Robots groeien van $1,7 miljard dollar in 2016 naar $27 miljard dollar in 2023. Dat is maar liefst een stijging van 1488 procent.

Het rapport behandelt de efficiëntie die wordt behaald wanneer robots 24 x 7 kunnen werken zonder moe te worden en zonder fouten te maken. Robots kunnen herhaaldelijke taken effectief uitvoeren, met camera’s kunnen ze onderscheiden of fruit rijp is of niet en kiezen ze alleen het rijpe fruit dat kan worden verkocht.

De agrarische sector is de op een na grootste werkgever wereldwijd en het minst geautomatiseerd van alle industrieën.
Kansen liggen hier dus voor bedrijven die zich specialiseren in automatisering en robotisering.

De sector is over de jaren heen steeds verder gemechaniseerd. Gewassen worden nu geoogst met grote machines. Werkgelegenheid is gekrompen. Door toepassing van robots komt de werkgelegenheid nu nog verder onder druk.

De Landbouw wordt geconfronteerd met enorme uitdagingen in de komende decennia. Landbouwondernemers moeten tred houden met snelle bevolkingsgroei en de noodzaak om voedsel te leveren tegen steeds hogere concurrerende prijzen.

Bepaalde takken in de sector zijn al grootschalig gerobotiseerd. Zo zijn er bijvoorbeeld melkrobots, o.a. van fabrikant Lely, die zich richten op boerderijen met meer dan 500 koeien.

Voor oogsten is robot-ontwikkeling met name interessant voor duurdere gewassen zoals bijvoorbeeld aardbeien. De winstmarge op aardbeien is hoog. Wat kan er smakelijker zijn dan een aardbei die perfect gevormd en perfect rijp is?

Nieuwe agrarische robots kunnen de levering van consistent kwaliteitsvoedsel verbeteren. Robots kunnen meer efficiëntie brengen in het beheer van de voedselproductie.

Lees het hele rapport op reportbuyer.com