Aerial-Aquatic Microrobot kan vliegen zwemmen en duiken

Geïnspireerd door bijen hebben onderzoekers van het Wyss Institute en Harvard SEAS een nieuw type robot ontwikkeld. De microrobot kan vliegen zwemmen en duiken. De RoboBees kunnen talloze functies vervullen in de landbouw of rampenbestrijding.

Een RoboBee meet ongeveer de helft van de grootte van een paperclip, weegt minder dan een tiende van een gram en vliegt met behulp van “kunstmatige spieren” die samentrekken wanneer een elektrische spanning wordt toegepast.

Sommige modellen van RoboBee kunnen overschakelen van zwemmen onder water naar vliegen in de lucht. Dankzij statische elektriciteit kunnen de Robobees zich net als insecten vasthechten aan oppervlakken.

De Robobee is erg klein. Hij is gebouwd op submilimeter schaal. Met zijn twee flinterdunne vleugels die tot wel 120 keer per seconde kunnen flapperen kan de robot verticaal opstijgen, zweven en sturen.

De kleine robots klapperen met hun vleugels met behulp van piëzo-elektrische actuators. Dit zijn strips van keramiek die uitzetten en inkrimpen wanneer een elektrisch veld wordt toegepast.

Dunne scharnieren van kunststof die zijn ingebed in een koolstofvezelframe, dienen als verbindingen. Een subtiel uitgebalanceerd regelsysteem regelt de rotatiebewegingen in de robot, waarbij elke vleugel in realtime onafhankelijk wordt bestuurd.

Toepassingen van RoboBees kunnen o.a. zijn:
Milieumonitoring
Zoek-en-reddingsoperaties
Hulp bij de bestuiving van gewassen

Credit: Wyss Institute aan de universiteit van Harvard