MNS robots voegen processorkracht samen tot één groot robotbrein

Het klinkt als iets uit een sci-fi film. Robots die hun centrale verwerkingseenheden (CPU’s) kunnen samenvoegen tot één enkel robotbrein.
Het is echter geen Sci-Fi want wetenschappers hebben deze studie onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De robots kunnen als groep een positie innemen welke het meest geschikt is om een specifieke taak uit te voeren. De groep kan hierdoor in verschillende omgevingen opereren.

De MNS robots zijn een “mengbaar zenuwsysteem” ( Mergeable Nervous System ). Eenmaal samengevoegd als een groep dienen ze als één enkel robotbrein. Het samengevoegde robotbrein heeft toegang tot alle sensoren en mechaniek van de individuele robots waardoor de groep zich kan gedragen als een verenigd en vloeiend organisme. Elke robot behoudt een “bewustzijn” van zijn eigen hardware.

De individuele robots communiceren draadloos via Wi-Fi en hoeven elkaar dus niet aan te raken om data uit te wisselen. De groep kan allerlei gewenste combinaties creëren.

De groep is tot op zekere hoogte “zelfbewust”. Zo is de groep bijvoorbeeld in staat om een defecte unit te detecteren dankzij een “hartslag protocol”. De “hartslag” is in dit geval een periodiek signaal dat door elke robot wordt uitgezonden ter indicatie dat alles normaal functioneert. Wanneer een fout is gedetecteerd kan de groep zichzelf herstellen door de foute robot uit de groep te verwijderen.