Opentrons lanceert nieuwe OT-2 laboratorium-robot

Opentrons O-2 labrobot

De robotisering van verschillende takken van industrieën zet door. Ook in laboratoria zien we nu een vergaande vorm van automatisering door middel van robots. Opentrons, het bedrijf dat laboratorium automatisering toegankelijk maakt, kondigde de lancering aan van zijn nieuwste laboratorium-robot, OT-2, en de nieuwe no-code protocolontwerper.

 

OT-2 labrobot
De nieuwste robot van Opentrons, OT-2, is klein genoeg om op een bank te passen en betaalbaar voor elk laboratorium. Het stelt biologen in staat om een experiment met een druk op de knop uit te voeren.

OT-2 biedt toegang tot een bibliotheek met geverifieerde protocollen die is ontwikkeld door honderden wetenschappers uit de hele wetenschappelijke wereld. Voortbouwend op het ontwerp en het succes van de eerste robot van Opentrons, OT-One, vereist OT-2 minder technische expertise om te gebruiken.

Biologen kunnen uit de doos met voorgeprogrammeerde protocollen beginnen en deze aanpassen aan specifieke behoeften, of hun eigen protocollen helemaal zelf bouwen. Belangrijkste OT-2-functies zijn onder meer:

  • Protocol Designer, een intuïtief, visueel ontwerpprogramma, stelt biologen in staat eenvoudig protocollen voor OT-2 te maken en aan te passen zonder code te schrijven.
  • Modulaire toevoegingen zoals temperatuur- en magneet dekken stellen gebruikers in staat de functionaliteit van OT-2 eenvoudig te vergroten
  • Nieuwe “tip probe” automatische kalibratiehulp en elektronische pipetten maken de OT-2 zo nauwkeurig, precies en snel als robots die 10 keer duurder zijn
  • Toegang tot een bibliotheek met meer dan 100 geverifieerde protocollen en 40 wetenschappelijke community-ontwikkelde projecten om een betere reproduceerbaarheid in de Open API van de wetenschappelijke gemeenschap mogelijk te maken voor eenvoudige integratie met tools zoals Amazon Alexa, microscopen en computervisie

 

De release van de OT-2 laboratorium-robot wordt ondersteund door het sluiten van een financieringronde van $ 10 miljoen onder leiding van Khosla Ventures met deelname van Lerer Hippeau Ventures, Y Combinator Continuity Fund en Jeff Kindler, voormalig CEO van Pfizer.

Met de lancering van de OT-2 wil Opentrons elke bioloog een betaalbare automatisering oplossing  bieden. Biologen staan ​​klaar om een ​​aantal van ’s werelds belangrijkste problemen op te lossen, maar tot 90 procent van hen voert nog steeds experimenten handmatig uit omdat kosten en complexiteit hun de toegang tot automatisering belemmeren.

Met de OT-2 probeert het bedrijf biologen te bevrijden van het moeizame en foutgevoelige proces van handmatig pipetteren om zo een wetenschappelijke ontdekking en vooruitgang te versnellen.

“De investeringen in biowetenschappen stijgen, omdat het potentieel voor deze industrie om alles te vernieuwen, van de ontwikkeling van geneesmiddelen tot bioproductie, onvermijdelijk is. Met toegang tot automatisering kunnen deze ontwikkelingen minder kosten en sneller evolueren “, aldus Vinod Khosla, Partner, Khosla Ventures.

Opentrons maakt gebruik van open source-technologie om een ​​meer op samenwerking gerichte wetenschappelijke gemeenschap te creëren.

“We hebben zoveel van onze klanten geleerd over wat de juiste automatiseringsoplossing voor de meeste biologen is, en we hebben OT-2 gebouwd voor die biologen. Betaalbaar, gemakkelijk te gebruiken en betrouwbaar “, zegt Will Canine, medeoprichter en Chief Product Officer bij Opentrons.

“Wetenschappers van instellingen zoals de Mayo Clinic, Stanford, Harvard en MIT vertrouwen op Opentrons-robots.”

“De OT-2 is een echt verbazingwekkend laboratorium-automatiseringsplatform. Opentrons laat zien dat open en betaalbare hardware ook de beste kan zijn op het gebied van prestaties en engineering. Voor ons betekent de OT-2 dat iedereen die een laptop kan betalen, ook een open biofoundry kan opzetten.” zegt Drew Endy, hoogleraar Biological Engineering, Stanford.

De OT-2-robots van Opentrons beginnen bij $ 4000 en kunnen hier worden gekocht.