Robot gaat koraalrif beschermen tegen schadelijke vissen

Het Amerikaanse non-profit bedrijf RSE heeft een onderwater-robot ontwikkeld die de populatie van koraalduivels rond het koraalrif moet gaan terugdringen. De koraalduivel is een vis die erg schadelijk is voor het leven op en rond koraalriffen. De vis is giftig, heeft een grote eetlust en heeft geen natuurlijke vijanden.

De Guardian LF1 robot is een onderwater-robot, ook wel ROV genoemd. De Remotely Operated Vehicle kan op afstand bestuurd worden en is uitgerust met een ingenieus vangsysteem.

Zodra de robot in de oceaan wordt geplaatst kan de operator via een soort van game-controller de robot bedienen. Met zijn 8 propellers is de robot nauwkeurig te besturen. Een auto-piloot systeem zorgt er voor dat de Guardian LF1 zelfs in het stromende oceaanwater een vaste positie kan behouden.

Met behulp van verlichting en camera’s kan de bestuurder een koraalduivel opsporen. Eenmaal nabij de koraalduivel wordt er door middel van elektrodes, die op de ROV zijn geplaatst, een kleine stroomstoot afgegeven aan het water rondom de koraalduivel. Door deze stroomstoot wordt de vis tijdelijk verlamt. Zodra de vis niet meer beweegt wordt hij in een opvang-ruimte in de robot gezogen.

De Guardian LF1 is modulair opgebouwd. Standaard passen er maximaal 10 Koraalduivels in het opvang-compartiment. Door uitbreiding met een extra module kunnen meer koraalduivels worden vastgehouden.

Achter het bedrijf RSE zit Colin Angle. Angle is mede-oprichter en tevens CEO van robot-fabrikant iRobot.
“Onze Kickstarter campagne biedt de gemeenschap de gelegenheid om betrokken te zijn bij het stoppen van de verspreiding van koraalduivels en om het herstel van ons mariene ecosysteem mogelijk te maken. ” zegt Angle.

Met de Kickstarter campagne hoopt RSE de Guardian LF1 robot versneld te kunnen ontwikkelen. De robot moet minder dan $1000 USD gaan kosten.