Marokkaanse robot kan veilig schorpioengif uit schorpioen halen

schorpioengif
63357617 - closeup van een schorpioen. Auteursrecht: lamyai / 123RF Stockfoto

Schorpioengif wordt gebruikt in medische toepassingen zoals geneesmiddelen. Het gaat daarbij voornamelijk om geneesmiddelen die de werking van het afweersysteem remmen, anti-malariale geneesmiddelen en kankeronderzoek. Het extractieproces kan potentieel levensbedreigend zijn.
Een nieuwe robot die is ontworpen om gif te verwijderen bij schorpioenen, kan de traditionele handmatige methode vervangen.

“De extractie van schorpioengif is een zeer moeilijke taak. Er zijn vaak twee onderzoekers nodig,” zegt onderzoeker Mouad Mkamel van de Marokkaanse Ben M’sik Hassan II universiteit.

“Er zijn tal van risico’s, waaronder potentieel dodelijke schorpioensteken en elektrische schokken van de stimulatoren die gebruikt worden om het gif te verwijderen.”

De robot melkt de schorpioenen door de staart vast te klemmen en het dier elektrisch te stimuleren en er dan vervolgens druppeltjes van het gif uit te drukken, die vervolgens veilig worden opgeslagen.

De VES4®, zoals de robot heet, is getest op meerdere soorten schorpioenen en kan geprogrammeerd worden om specifieke instellingen voor verschillende soorten te onthouden. Een LED-scherm laat gebruikers de naam zien van de soort schorpioen die wordt behandeld.

VES4® kan door 1 persoon met een afstandbediening bediend worden om vervolgens veilig op afstand het gif van de schorpioen te verwijderen.

De behandeling is veilig voor zowel de schorpioen als de onderzoeker.

 

bron: ScienceDaily