Robot journalist schrijft 300 woorden in slechts 1 seconde

robot journalist
Auteursrecht: maxuser / 123RF Stockfoto

Is de werkgelegenheid voor journalisten in gevaar? Chinese media maken melding van een robot die een nieuwsartikel heeft geschreven in slechts 1 seconde!
De “robot journalist” met de naam Xiao Nan maakte in die 1 seconde een artikel van 300 woorden over de verwachte reisproblemen gedurende het jaarlijkse Chinese Lente Festival.

Journalisten zullen zich nu misschien zorgen gaan maken voor hun baan. De ontwikkelingen op het gebied van robotica en Aritificiele Intelligentie gaan immers hard. Toch zal het nog wel een tijd duren voordat robots capabel genoeg zijn om het werk van een journalist over te nemen.

Professor Wan Xiaojun van de Universiteit van Peking is leider van het team die de robotjournalist met de naam Xiao Nan heeft gemaakt.

Prof. Wan Xiaojun zegt dat mensen betere creatieve vaardigheden hebben dan robots. Robots zijn goed in data maar niet met mensen.

“Xiao Nan is sterk in data-analyse en is sneller in het schrijven van verhalen,” zei hij. Maar dat betekent niet dat intelligente robots binnenkort in staat zijn om verslaggevers volledig te vervangen.”

Het vermogen van een robot journalist om het nieuws te melden is beperkt want de robot heeft geen fysieke vorm. Een kan geen interviews afnemen en zodoende relevante informatie omzetten tot een goed verhaal.

Toch heeft een robot-journalist wel nut. Hij kan mensen op de redactie helpen door data te analyseren welke daarna bewerkt wordt door verslaggevers en redacteuren.

Het is niet de eerste keer dat er een robot-journalist wordt gebruikt door een mediabedrijf.
In 2014 gebruikte de LA Times een robot om rapporten te maken van waarschuwingen voor aardbevingen.

bron: chinadaily.com.cn