Robot-kat moet eenzaamheid tegengaan bij ouderen

Kunstmatige intelligentie zal binnenkort bij robot-katten ingezet worden om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. Een groep academische onderzoekers van Brown University, werkt samen met een team van speelgoedfabrikant Hasbro. Ze zijn bezig om een ​​slimme robot-kat te ontwerpen die oudere mensen kan helpen met eenvoudige maar soms uitdagende taken in het dagelijks leven.

De robot-kat maakt geen kattenbak vuil en heeft ook geen voedsel nodig maar hij zal wanneer nodig spinnen, de senioren vriendelijk herinneren aan afspraken of wanneer het tijd is om hun medicijn in te nemen.

Het robotdiertje zal waarschijnlijk de baas overleven en hen het verdriet besparen om een ​​huisdier te verliezen – terwijl ze altijd aan hun zijde blijven tot het einde.

“Het gaat niet strijken en afwassen maar ze zijn echt goed in het bieden van troost en gezelschap.” vertelde Bertram Malle, een professor aan de Brown University, tegen Associated Press.

Het project, genaamd ARIES (Affordable Robotic Intelligence for Elderly Support), voegt kunstmatige intelligentie-mogelijkheden toe aan Hasbro’s huidige Joy for All gezelschaps-dieren.

“Hasbro heeft geweldig werk verricht door een product te ontwikkelen dat ouderen troost en plezier kan bieden”, aldus Malle. “Wat we nu willen doen is gebruikmaken van onze expertise in cognitieve en computerwetenschappen om capaciteiten toe te voegen aan dit robotachtige huisdier. Geen van ons zou dit alleen kunnen doen, maar samen hebben we de expertise om iets echt heilzaams te ontwikkelen. ”

In de komende drie jaar is de groep van plan om verschillende gebruikersstudies uit te voeren om te begrijpen hoe ARIES ouderen het best kan helpen. Daarna zullen ze werken aan de ontwikkeling en integratie van verschillende AI-technologieën die tegemoet komen aan de behoeften die in de gebruikersstudies zijn geïdentificeerd.

Deze kunnen sensorsystemen omvatten waarmee de robot-kat belangrijke voorwerpen in het huis, zoals sleutels of brillen, kan identificeren en bijhouden, zodat het senioren kan helpen belangrijke taken en gebeurtenissen te onthouden en de veiligheid kan verbeteren.

Een kritieke factor die de onderzoekers in gedachten zullen houden, zijn de kosten.

“De ‘A’ in ARIES staat voor ‘affordable’ ( betaalbaar ) en dat is iets wat we heel serieus nemen,” zei Michael Littman, hoogleraar computerwetenschappen bij Brown University.

“Dit is één van de belangrijke redenen waarom Hasbro een uitstekende branchepartner is voor dit project. De huidige Joy for All-huisdieren kosten ongeveer $100, terwijl vergelijkbare robotproducten $5.000 tot $6.000 kosten. We willen dat de ARIES-robot beschikbaar is voor iedereen die het nodig heeft. ”

Op het eerste gezicht lijkt het initiatief van de Hasbro-Brown University een overwinning voor iedereen te zijn. Onderzoekers krijgen het geld om nieuwe intuïtieve technologieën te ontwikkelen, senioren krijgen levenslange onderhoudsvrije vrienden, en natuurlijk verdient het speelgoedbedrijf er ook aan.

De markt voor zorgrobots groeit gestaag. De Japanse overheid schat dat de markt voor robots voor zorgdiensten $ 3,7 miljard zal bereiken in 2035, en moedigt producten van Japanse bedrijven aan om aan die behoeften te voldoen.

Ze hebben ook ’s werelds eerste veiligheidsnorm voor persoonlijke zorgrobots ingesteld om grote bedrijven te helpen bij hun zoektocht op de zorgmarkt. Panasonic, Yaskawa, Toyota, Cyberdyne en andere Japanse bedrijven hebben in de komende jaren allemaal zorgproductplannen aangekondigd.