Elon Musk en robotica bedrijven willen verbod op robot-wapens

verbod op robot-wapens

Meer dan honderd robot – en AI wetenschappers hebben een ondertekende brief bij de VN ingediend waarin ze oproepen tot een verbod op robot-wapens. Onder de wetenschappers zitten een aantal bekenden waaronder:

 

– Elon Musk, Oprichter van Tesla,SpaceX en OpenAI (VS)
– Mustafa Suleyman, Oprichter en hoofd van Toegepaste AI bij Google DeepMind (VK)
– Esben Østergaard, Oprichter en CTO van Universal Robotics (Denemarken)
– Jerome Monceaux, Oprichter van Aldebaran Robotics, bekend van Pepper robot (Frankrijk)

 

In de brief beschrijven ze de ernstige risico’s van robot-wapens en dat er dringend actie genomen moet worden.

De open brief is de eerste keer dat AI en robotica bedrijven een gezamenlijk standpunt hebben ingenomen.

“Dodelijke autonome wapens dreigen de derde revolutie in oorlogvoering te worden,” zegt de brief. “Zodra ze zijn ontwikkeld, zullen ze toelaten dat een gewapend conflict op een grotere schaal dan ooit wordt gevochten, en sneller dan wij mensen kunnen bevatten.

“Dit kunnen wapens wapens zijn die terroristen gebruiken tegen onschuldige bevolkingen, en wapens die gehackt kunnen worden om zich op ongewenste manieren te gedragen. We hebben niet veel tijd. Zodra deze box van Pandora is geopend, is het moeilijk om deze weer te sluiten, “zegt de groep met een dringend pleidooi voor de VN om een manier te vinden om ons allemaal te beschermen tegen deze gevaren.

“Bijna elke technologie kan voor goed en voor slecht worden gebruikt. Kunstmatige intelligentie is niet anders,” zei Toby Walsh. “Het kan helpen bij het aanpakken van veel van de problemen die de samenleving vandaag heeft: ongelijkheid en armoede, uitdagingen in verband met klimaatverandering en de lopende wereldwijde financiële.

Echter, dezelfde technologie kan ook worden gebruikt om oorlog te industrialiseren. “We moeten vandaag beslissingen nemen om te kiezen welke van deze toekomstvooruitzichten we willen. Ik steun de oproep van veel humanitaire en andere organisaties voor een VN-verbod op robot-wapens, vergelijkbaar met het verbod op chemische en andere wapens, “voegde hij eraan toe.

Stuart Russell, oprichter en vice-president van Bayesian Logic, stemde ermee in: “Tenzij mensen nieuwe massavernietigingswapens willen zien – in de vorm van enorme zwermen van dodelijke micro-drones – verspreid over de hele wereld, is het absoluut noodzakelijk om de Verenigde Naties te ondersteunen bij haar inspanningen om een verdrag op te stellen dat dodelijke autonome wapens verbiedt. Dit is essentieel voor de nationale en internationale veiligheid. “