Rodem rolstoelrobot laat gebruiker eenvoudig plaatsnemen

Het Japanse bedrijf Tmsuk Co Ltd, heeft een elektrische rolstoelrobot uitgebracht die van achteren kan worden gereden. De Rodem rolstoelrobot is zo ontwikkeld dat de gebruiker gemakkelijk vanuit een bed of bank op de rolstoel kan komen.

Op het moment dat de robot wordt in- of uitgeschakeld, steekt de stoel achteruit en diagonaal naar beneden en staat de gebruiker op de stoel. Langs de achterkant van de rolstoel dus. Er is geen rugleuning, maar de gebruiker kan naar voren leunen om zijn of haar gewicht op het voorste gedeelte van de stoel te leggen.

Wanneer de robot in beweging is, kan de hoogte van het zitvlak maximaal 785 mm zijn. De hoogte kan worden verlaagd tot 400 mm op het moment dat de robot wordt in- of uitgeschakeld. De hoogte van de ogen van de gebruiker wordt gelijk aan die van de ogen van een staande persoon, waardoor het eenvoudiger wordt om te communiceren en het dagelijkse werk te doen, zegt Tmsuk.

Rodem heeft ‘Omni Wheels’. Dat zijn wielen die tegelijkertijd meerdere kanten op kunnen bewegen.

Door afzonderlijk de vier wielen te besturen en omni-wheels te gebruiken, heeft de robot een kleine draaicirkel en kan hij zelfs ter plaatse draaien. Knoppen en een joystick op de voorkant worden gebruikt om de robot te verplaatsen en om in hoogte, omhoog en omlaag te laten gaan.

Ook kan de robot op afstand worden bediend met een smartphone. Het is dus mogelijk om de robot dicht bij het bed van de gebruiker te laten komen voordat hij erop gaat rijden en om Rodem na gebruik naar een opslagruimte te gaan.

Het is een voertuig met vierwielaandrijving en de achterwielen zijn omniwielen. De robot kan worden opgeladen. Nadat de batterij acht uur lang is opgeladen, kan deze 15 kilometer of meer afleggen.

De maximale snelheid is 6 km / h. Rodem kan een helling van maximaal ongeveer 10 ° beklimmen en over een hoogteverschil van ongeveer 4 cm bewegen.

De Rodem rolstoelrobot maakt gebruik van  4 x 12V20Ah oplaadbare accu’s. Rodem weegt 110kg. De breedte en lengte zijn respectievelijk 690 mm en 1.000 mm (1.203 mm wanneer de zitting uitsteekt). De prijs van de robot is 980.000 yen ( €7200 ).