Struisvogel robot behoudt evenwicht zonder hulp van sensoren

De Planar Elliptical Runner is een robot die qua beweging lijkt op een struisvogel.

Het is een unieke robot want daar waar andere robots sensoren en een computer gebruiken om evenwicht te vinden, doet deze dat op een andere manier.

De robot van het Institute for Human and Machine Cognition in Florida heeft een ingenieus mechanisch ontwerp welke dynamische stabiliteit geeft. “Al de intelligentie ligt in het fysieke ontwerp van de robot zelf,” zegt Jerry Pratt, senior onderzoekswetenschapper bij IHMC, die het team leidt dat de robot ontwikkelde.

Het ontwerp zou toegepast kunnen worden in toekomstige systemen. “We geloven dat de lessen die met deze robot geleerd zijn, kunnen worden toegepast op meer praktische hardloop robots, om ze efficiënter en natuurlijker te maken,” voegt Pratt toe. “Rennen zal uiteindelijk nuttig zijn voor elke applicatie die men snel wilt doen en waar wielen niet goed kunnen werken.”

De Planar Elliptical Runner heeft een enkele motor die de benen aandrijft. De elliptische beweging van zijn benen, samen met zijn lichaamsvorm, biedt inherente stabiliteit. De robot loopt 16 km per uur, maar als hij de grootte van een mens had, zou hij wel 32 tot 48 mijl per uur kunnen halen, zeggen de onderzoekers.

Er is een kleine maar groeiende interesse in het vinden van commercieel gebruik voor lopende robots.

Robots die zich dynamisch in evenwicht kunnen houden, zijn in staat om op moeilijk terrein te lopen, maar ze zijn wel complex, duur en slurpen energie.

“Robots met benen zullen bijzonder nuttig zijn op plaatsen waar je een aanwezigheid van de mens wilt hebben, maar waar het te gevaarlijk of te duur is om een mens te sturen,” zegt Pratt. “Voorbeelden zijn de ontmanteling van kerncentrales en planetaire exploratie. Dit zijn echter zeer kleine, niche, markten. ‘