Team Argonauts wint Argos Challenge 2017

Team Argonauts Argos Challenge
Team Argonauts - credit: Total Argos Challenge

Het Duits-Oostenrijkse robotica team, Argonauts, heeft de Total Argos Challenge gewonnen.

De ARGOS Challenge is een wedstrijd die in het leven is geroepen om een robot te ontwikkelen die kan werken in de extreme omstandigheden op en rond boor installaties.
Oliemaatschappij Total is de sponsor van de wedstrijd en heeft daar ook een reden voor.

In 2012 was er een gaslek ontstaan op de Elgin-Franklin-velden en dit resulteerde in een maand lange stopzetting van de productie. Om veiligheidsredenen moest er personeel worden geevacueerd. Om te voorkomen dat zulke calamiteiten vaker gebeuren besloot TOTAL een open wedstrijd te organiseren om robots te ontwikkelen die de veiligheid van olie- en gasproductieplaatsen verbeteren.

De afkorting ARGOS staat voor Autonomous Robot for Gas and Oil Sites (autonome robot voor gas- en olie velden).

De Argonauts robot meet 104 centimeter en weegt 90 kilogram. De robot verplaatst zich met rupsbanden en heeft een arm die een reikwijdte heeft van 130 centimeter. De verwachting is dat de robot rond het jaar 2020 ingezet zal worden op industrieterreinen van Total.

“De Argonauts robot heeft de meest geavanceerde technologie van de deelnemers. Het heeft een robuust en goed ontworpen systeem.  Bovendien is de robot op een modulaire en aanpasbare manier ontworpen waardoor verdere verbeteringen in de toekomst mogelijk zijn.” zegt Alain Goulois president van de ARGOS Challenge jury

 

Eigenschappen van Argonauts robot:

Veiligheid en betrouwbaarheid: het lokalisatie- / verplaatsingsalgoritme heeft een nauwkeurigheid van één centimeter. De 3D-simulator is zeer krachtig, betrouwbaar, en zorgt ervoor dat de operator de robot veilig kan besturen.

Explosie Bestendig: de robot heeft de vereisten van de ARGOS Challenge-regels overtroffen door al een ATEX-certificering te verkrijgen voordat de derde competitie begonnen was. ATEX is een Europees keurmerk voor explosie-bestendigheid.

Gebruiksgemak: de interface tussen mens en machine is verbeterd en zo ontwikkeld dat er gemakkelijk mee te werken is. Het overschakelen van de ene modus naar de andere (autonoom of afstandsbediening) is zeer snel en efficiënt.