Sterkste kwartaal ooit voor Noord Amerikaanse robotica sector

grootste aantal industriële robots
Auteursrecht: zhu_zhu / 123RF Stockfoto

Noord-Amerikaanse robotica bedrijven hebben de sterkste resultaten ooit behaald in het eerste kwartaal van 2017.

Volgens een publicatie van de RIA, de handelsgroep van de robotica industrie, zijn zowel robotorders als verzendingen tot een recordniveau gestegen.

In totaal werden er 9773 robots besteld. Dat is 32 procent meer dan in dezelfde periode van 2016. De omzet steeg naar een waarde van circa 515 miljoen dollar. Dat is 28 procent meer ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016.

Het aantal verzendingen van robots steeg naar 8824 eenheden. Een stijging van 24 procent. De waarde van de verzendingen steeg met 5 procent naar $494 miljoen.


Productiviteit verhogen en concurrentievermogen versterken
“De automatiseringsindustrie blijft robuust groeien omdat bedrijven investeren in verhoging van de productiviteit en versterking van het concurrentievermogen. Ook wordt er geinvesteerd in mogelijkheden voor werknemers”, aldus Jeff Burnstein, president van RIA.

“We zijn enthousiast om te horen over nieuwe banen die worden gecreëerd en hoe bedrijven zoals Amazon, GM en anderen, hun werknemers trainen en omscholen zodat zij zich kunnen kwalificeren voor dit hooggeschoold werk.


Resultaten per categorie

Robots besteld door leveranciers van automobielonderdelen stegen 53 procent, terwijl orders van auto-OEM’s 32 procent oplopen.

Een ander goed teken voor de toekomst van robotica was de voortdurende groei in niet-automotive industrieën zoals metalen (54 procent), halfgeleiders / elektronica (22 procent), en voedsel- en consumptiegoederen (15 procent).

De grootste stijgingen waren in booglassen (102 procent), coating & dispensering (64 procent) en spotwelding (36 procent).

RIA schat dat er in de Verenigde Staten zo’n 250.000 industriële robots in gebruik zijn. Daarmee lopen ze wel achter op Japan en China.

Meer belangstelling voor robottechniek
Er is een groei in de vraag naar robottechniek en gerelateerde automatisering op evenementen zoals Automate 2017, die onlangs in Chicago gehouden werd.

Op deze show waren er meer dan 400 exposanten die robottechniek en diensten leveren. Meer dan 20 duizend mensen hebben de Automate 2017 bijgewoond.

Het aantal deelnemers aan de show was met 37 procent gestegen ten opzichte van 2015. Deelname aan de conferentie was zelfs met 90 procent gestegen.

“Deze groei laat zien dat er een toenemende behoefte is aan een evenement zoals Automate. Een evenement dat praktische oplossingen biedt voor bedrijven die momenteel automatisering of automatisering overwegen.” Aldus Burnstein.