Het verschil tussen een cobot en een traditionele industriele robot

Cobot is een afgeleide van collaboratieve robot.

De cobot is een complexe industriële robot die bedoeld is om fysiek met mensen samen te kunnen werken in een gedeelde werkruimte. Een cobot is intelligent en doet zijn werk zonder dat hij zijn menselijke collega’s verwondt. Als de cobot onverwacht iets raakt stopt hij automatisch.

Traditionele industriële robots zijn niet intelligent. Bijvoorbeeld de robots die in autofabrieken staan. Als die aan het werk zijn kun je er echt niet in de buurt komen want zo’n robot kan je levensgevaarlijk verwonden.

Jim Lawton van robot fabrikant Rethink Robotics legt in bovenstaande video mooi uit hoe de nieuwe generatie robots verschilt met de oude generatie.

Als voorbeeld noemt hij de cobots van Rethink Robotics, Sawyer en Baxter. Als je deze robots openmaakt zie je dat er een computer in zit. Feitelijk is het een computer met armen en handen.

De oude generatie industriële robots zijn robotarmen waar sensoren en vision aan is toegevoegd. Het programmeren van zo’n arm duurt gemiddeld 300 uur en de code is eigenlijk meer een soort van foutcontrole voor een specifieke taak. Wil je de robot een andere taak laten doen dan moet er dus weer lang geprogrammeerd en afgesteld worden.

De nieuwe cobots zijn eenvoudig te programmeren, algemeen inzetbaar en zijn in aanschaf vaak goedkoper dan de traditionele industriële robots.
Zie zelf hoe eenvoudig het programmeren van Sawyer werkt:


Tot nu toe zijn industriële robots eigenlijk alleen bereikbaar geweest voor grote bedrijven.
Met een cobot hoef je als bedrijf geen robotingenieurs of programmeurs in dienst te hebben. Met de nieuwe generatie cobots komt robotisering nu ook binnen handbereik van het MKB.