WALK-MAN-robot uit Italie is succesverhaal van Europese Commissie

WALK-MAN is een robot die werd ontworpen en gebouwd door IIT-Istituto Italiano di Tecnologia. Het project WALK-MAN werd gefinancierd door de Europese Commissie.

Het doel van het project was om een robotplatform te ontwikkelen in de vorm van een humanoid ( mensachtige robot ) die buiten de laboratoriumruimte kan werken in ongestructureerde omgevingen en werkruimten als gevolg van natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen.

Tijdens de laatste validatiefase heeft de robot een scenario behandeld dat een door een aardbeving beschadigd industrieel bedrijf vertegenwoordigt en waar gaslekken en brand aanwezig zijn, dus een gevaarlijke situatie voor de mens.

Het scenario werd aangemaakt in IIT-laboratoria, waar de robot door een beschadigde kamer kon navigeren en vier specifieke taken kon uitvoeren: openen en doorlopen van de deur om de gevarenzone te betreden, lokaliseren van de klep die de gastoevoer regelt en sluit, het verwijderen van puin op zijn pad en tot slot het identificeren van het vuur en het activeren van een brandblusser.

In een vraaggesprek met technologie organisatie IEEE zegt Nikos Tsagarakis van IIT:
” Het was een uiterst succesvol project en werd onlangs door de Europese Commissie geselecteerd om te worden genoemd als een van hun succesverhalen. Na dit project zullen we verder werken aan het WALK-MAN-platform met een focus op verbetering van de motoriek en manipulatiemogelijkheden. “