Walmart vraagt patent voor autonome robot-bijen aan

autonome robot-bijen
autonome robot-bijen Auteursrecht: jesselee / 123RF Stockfoto

De Amerikaanse supermarktketen Walmart heeft onlangs een patent aangevraagd voor autonome robot-bijen. Deze robot-bijen kunnen gewassen bestuiven als echte bijen en zijn uitgerust met kleine camera’s en sensoren om de locaties van de gewassen te detecteren.

Ondanks dit patent is Walmart niet de eerste met het idee van robotbijen. In 2013 introduceerden onderzoekers van de Universiteit van Harvard de eerste robotbijen, ook wel RoboBees genoemd.

De RoboBees van Harvard kunnen echter nog niet op afstand worden bediend. De robotbijen beschreven in Walmart’s octrooi zouden dit vermogen echter wel hebben, evenals het vermogen om stuifmeel automatisch te detecteren.

De onderzoekers geloven dat de robot-bijen kunstmatig gewassen kunnen bestuiven en daarmee kunnen ze helpen om de jaarlijkse verliezen van bijen in de afgelopen twintig jaar te compenseren.

Walmart diende ook vijf andere patenten in voor landbouwdrones, waaronder een drone die ongedierte op planten opspoort en een andere drone die de “gezondheid” van verschillende gewassen bewaakt, volgens Science Alert.