Moeten topschaatsers vrezen voor hun baan door de komst van schaatsrobots?

Wetenschappers van de ETH Universiteit in Zwitserland hebben een robot ontwikkeld die kan rolschaatsen. Een logische evolutie is dan toch schaatsrobots? Moeten onze Nederlandse topschaatsers vrezen voor hun baan?

De vier-potige robot ANYMAL is uitgerust met één wiel per poot. Technisch gezien gaat het dus om rolschaatsen maar de stap naar echte schaatsen is dan niet zo groot meer.

De robot voert schaatsbewegingen uit door met de achterpoten te duwen. Deze duwende beweging produceert een kracht die de hele robot versnelt.

Afgaande op de beelden in de video zal het voorlopig nog wel even duren voordat schaatsrobots kunnen wedijveren met de menselijke collega’s. Maar het is wel grappig om te zien wanneer een robot schaatst.

Het afremmen gaat de robot nog niet goed af 😀 :

Robot ANYmal is ontworpen voor autonome werking in uitdagende omgevingen. Het systeem wordt aangedreven door speciale en precies koppel-regelbare aandrijvers. De robot kan rennen en op steile trappen lopen.

Dankzij ingebouwde lasersensoren en camera’s kan de robot zijn omgeving waarnemen, nauwkeurig lokaliseren en autonoom de te volgen route plannen.

ANYmal weegt 30 kg en draagt batterijen voor meer dan 2 uur en hij kan tot 5-10 kg extra laadvermogen dragen. Met een gewicht van minder dan 30 kg, kan ANYmal gemakkelijk worden vervoerd en ingezet door een enkele operator. ANYmal is water- en stofdicht (IP67).