Zwemmende robot voor onderwater inspectie, onderhoud

De Eluume onderwater robot lijkt op een levende slang en beweegt zich ook zo voort door het water. Wanneer je het filmpje bekijkt zou je denken dat je een griezelfilm aan het kijken bent.

De robot is gemaakt door het Noorse bedrijf genaamd Eelume. Eelume heeft deze week samen met de Noorse bedrijven Statoil en Kongsberg Maritime een contract getekend om snel tot productie over te gaan van deze serpentine machines.

De robot is ontworpen om inspecties en reparaties onder water uit te voeren aan bijvoorbeeld oliebronnen. Dankzij de klem-achtige monden kan de robot eenvoudige taken uitvoeren zoals het aandraaien van losse kleppen.

Het aantal onderwater constructies over de wereld neemt toe en een groot aantal van deze objecten zijn verouderd. Kosten voor onderhoud zijn sinds 2005 verdrievoudigd. Kleine onderwater reparaties moeten worden uitgevoerd door dure schepen.

Kosten besparing
Inzet van de Eelume robotslang bespaart geld. De robots worden permanent geïnstalleerd op de zeebodem en kunnen zo snel geplande en on-demand inspecties en onderhoud uitvoeren.